Marinus Pieterse, geboren 31-08-1902 te Zoeterwoude

Ondernemen rond 1900 door Bert Pieterse.

 

Het hoe en waarom van het onstaan van diverse zelfstandige ondernemingen rond deze tijd, kwam door de armoede en ook door enorme werkeloosheid.
In de grote gezinnen waren de mogelijkheden erg klein om een goede boterham te verdienen.
Zo verging het ook de Fam. Pieterse aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude.

Wilhelmus Pieterse, tevens naamgever van het pand nr. 131 aan de Hoge Rijndijk, startte omstreeks 1898 hier een smederij.

Hij was een goede vakman en had daardoor redelijk wat werk. Hij pakte echter wel alle werkzaamheden aan zoals siersmeedwerk, loodgieterswerk en voor de boeren besloeg hij de paarden en verder repareerde hij fietsen en exploiteerde hij een benzinepomp.

De eerste wereldoorlog begint in 1914 en Wilhelmus en zijn echtgenote Gerarda Zijerveld hebben het met hun grote gezin zeker niet gemakkelijk. Er waren 8 kinderen.
Als de jongens van school komen, moet er gewerkt gaan worden.
Voor de broers Adriaan, Theo, Rinus en Cor was er aanvankelijk werk in de smederij.
Later besloten Adriaan en Rinus voor zichzelf te beginnen. Adriaan als timmerman en Rinus bezat vele technische vaardigheden, en ging in de elektrotechniek. Hij bouwde een radio, dat was in die tijd al een klein wereldwonder, tevens ontwikkelde hij een dimmer t.b.v. de toneelvereniging m.b.v. zoutbakken zoals ook op de kermissen werd toegepast.
Vanuit de smederij hadden ze een grote klantenkring waar alle gebroeders van mee profiteerden. De grote klanten van die tijd waren de R.K. Kerk, Goede Herder (meisjesinternaat), R.K. scholen, Rijkswaterstaat, Oosthoek betonfabriek en de gemeente Zoeterwoude.
Rinus startte zijn onderneming in een economisch slechte tijd, tussen de eerste en de tweede wereldoorlog. Er was ook in die tijd grote werkloosheid en daardoor armoede.
Als er werk was, was het moeilijk om aan materialen te komen. Het ijzer en ook het koper moest gebruikt worden in de oorlogsindustrie. Dankzij de creativiteit van Rinus, kon hij zijn technische vaardigheden toepassen bij De Goede Herder.
Hij deed het onderhoud van de bronwaterbemaling en de stoominstallatie t.b.v. de wasserij van het meisjesinternaat.
Nadat wereldoorlog II was uitgebroken, werd het werken bijna onmogelijk gemaakt, doordat de bezetter stroomverbruik verbood. Wel werd er illegaal stroom afgetakt, zonder dat de meter draaide. In 1956 trad Bert in de voetsporen van zij vader in de elektrotechniek. Niet na te vermelden dat Rinus nog een grote slag had geslagen. Voor Rijkswaterstaat had hij een verkeerslichtinstallatie ontworpen. Deze installatie werkte zowel automatisch als met handbediening. Ook kon hij gemakkelijk van twee naar drie stoplichten omgezet worden. Dit was een bijzondere uitvinding.

2 advertenties van M. Pieterse uit Zoeterwoude

Het bedrijf had in die tijd veel werk in de wegbebakenings-verlichting en onderhoud aan de zout-strooi-installaties.
Het burgerwerk bestond veelal uit het aanpassen en uitbreiden van huisinstallaties, maar de voorschriften werden steeds strenger. Het werd een beter tijd en de mensen gingen meer verbeteringen aanbrengen. Men liet vaak de vloer egaliseren met b.v. hardboardplaten en lieten daar dan tapijt of linoleum op aanbrengen.
Ziet u het voor u? Prachtige vloerbedekking, en toen kwam de electroman, deze moest onder de vloer zijn om de installatie te kunnen uitbreiden. Niet leuk natuurlijk, zowel voor de klant als voor de vakman.
Er wordt besloten wat meer werk te maken van de lampenwinkel, en dat werd een succes.
Fa. Pieterse wilde het burgerwerk een beetje laten liggen en zich maar gaan toeleggen op grote bedrijven en instellingen.
Door de opkomst van de discounters liep helaas de winkelverkoop terug. De winst was veelal gebaseerd op kwantumkorting. Hoe groter de verkoop, hoe hoger de korting.
Bert’s grote wens om verder te gaan in het ontwerpen, ontwikkelen en besturen van machines kwam dichterbij.
Besloten werd de zaak gefaseerd af te bouwen, allereerst de winkel en hierna het installatiewerk. De volgende stap was het onderhoud en innovatie van het machinepark “Verto” staalkabelfabriek maar dan in loondienst.
Dit betekende in 1974 het einde van elektrotechnische onderneming.

Foto Links: Een rij woningen aan de Hoge Rijndijk die anno nu zijn genummerd 49 t/m 53. Het middelste huis was vroeger de lampenwinkel van de familie Rinus Pieterse en rechts was vroeger een woning van aannemingsbedrijf van Adriaan Pieterse. Links woonde de fam. van der Poel en er was het verzekeringskantoor met dezelfde naam gevestigd. 
Foto rechts: De inrit naar aannemingsbedrijf Adriaan Pieterse van het zelfde blok als op de linker foto.
Beide foto's zijn gemaakt anno 1964

De smederij viel ook gefaseerd uiteen en beëindigde zijn activiteiten rond 1997. De enige nog overgebleven ondernemer uit deze generatie is Adriaan, zoon en kleinkinderen runnen deze onderneming bekend als Aannemersbedrijf A. Pieterse

Foto boven: Advertentie uit de Leidse Courant van 31-12-1963

Foto rechts: Advertentie uit het Leidsch Dagblad van 18-4-1970

Behalve deze 2 broers was er ook nog een neef van hun actief in Zoeterwoude.
Marinus Wilhelmus Pieterse, geboren op 25-5-1905 te Leimuiden, was een zoon van Gerardus Pieterse en Elisabeth Verbij. Hij trouwde op 27-8-1931 met Jacoba Margaretha van der Krogt.
Samen hadden zij een winkel aan het Watertje 22 in Zoeterwoude

Winkel met huishoudelijke artikelen M.W. Pieterse ca. 1950, fotograaf onbekend. 

Winkel met huishoudelijke artikelen M.W. Pieterse, datum en fotograaf onbekend. 

De galanteriewinkel van M.W. Pieterse uit het fotoarchief van Jan van Gent, datum onbekend.

Marinus Wilhelmus Pieterse & Jacoba Margaretha van der Krogt tijdens hun 12,5 jarig huwelijk.

Hier onder diverse advertenties van de winkel van Rinus Pieterse

Meerdere foto's en tekst komen van Stichting Oud Zoeterwoude