
Portret van Leendert Pieterse
Samen krijgen ze 4 kinderen:
1. Johannes (Jan), geboren op 29-7-1917 te Leiden
2. Jacobus (Jaap), geboren op 29-3-1919 te Leiden
3. Leendert (Leen), geboren op 5-10-1923 te Sassenheim
4. Cornelis (Cees), geboren op 28-9-1928 te Anna Paulowna
Het gezin beland vanaf 1928 in Anna Paulowna.
Vanaf Juli 1943 woont het gezin aan de Zandvaart 112 in Breezand.

Leendert Pieterse & Cornelia Haster met hun kinderen voor hun huis aan de Zandvaart 112 in Breezand.

Overlijdensbericht van Leendert Pieterse
Dat Leendert Pieterse veel gedaan heeft tijdens de oorlog voor het vaderland blijkt uit het feit dat er op 11 september 1945 een tijdelijk monument onthuld wordt door zoons Jaap en Jan Pieterse in Anna Paulowna.

Onthulling tijdelijk monument in Anna Paulowna, 11 september 1945

Het definitieve gedenkteken in Anna Paulowna

Pagina uit de Erelijst van Gevallenen

Lijst van oorlogsslachtoffers uit Anna Paulowna.

Leendert Pieterse werd geboren op 13-3-1894 in de gemeente Vinkeveen & Waverveen als zoon van Johannes Pieterse & Marijtje Turk.
Leendert groeit op in een gezin met 10 kinderen.
Van beroep is hij Huisschilder.
Op 30-8-1916 trouwt hij te Leiden met Cornelia Haster, geboren op 16-11-1890 te Haarlemmermeer, dochter van Jacobus Haster en Cornelia van der Vis.

Trouwfoto van Leendert Pieterse & Cornelia Haster
Inmiddels is de 2e wereldoorlog aangebroken, Leendert werkt als huisschilder en streng gelovig. Door zijn geloof kan hij het niet verkroppen hoe de Duitsers bezig zijn, en wordt hij actief lid, en zelfs leider van de verzetsgroep Landelijke Onderduikers.
Echter komen de Duitsers hier achter en weten hem te vinden.
Leendert ging in het verzet uit principiële overwegingen vanuit zijn geloof. Hij maakte pamfletten en hielp mensen die zich voor de Duitsers verborgen moesten houden. Hij was vaak nachten lang op pad om voor de Landelijke Organisatie tot hulp aan onderduikers gezochten op te vangen en onder andere in de Wieringermeer onder te brengen. Ook waren er in zijn huis aan de zandvaart meestal op de zolder van de werkplaats mensen onder gedoken, die niet meteen naar elders konden worden vervoerd. Meestal deed Leendert dat werk samen met Cees Weeda die destijds aan de Schorsweg woonde. Op 19 oktober 1943 werden beiden gearresteerd in Hoorn toen zij op weg waren naar een LO vergadering. Leendert werd naar de gevangenis aan de Weteringschans vervoerd waar hij werd gemarteld en verhoord. Na een maand werd hij naar Vught getransporteerd en later naar concentratiekamp Buchenwald, waar een andere Polderse verzetsheld C. Colijn de dood vond.
Weeda heeft in Dachau gevangen gezeten en overleefde de oorlog. Leendert werd in 1945 getransporteerd naar de mijnen in Zuid-Duitsland, hij is in elkaar gezakt en werd met een nekschot afgemaakt. Niemand weet waar en of hij is begraven.
Het bericht dat Leendert was doodgeschoten kwam pas op 12 juni 1945 bij zijn vrouw en kinderen terecht van een bevrijde lotgenoot.

Zoons Jaap en Jan leggen een krans bij het tijdelijk monument.
Maar daar blijft het niet bij, behalve dit gedenkteken komt in Anna Paulowna ook de L. Pieterse straat, en komt Leendert Pieterse op de Erelijst van Gevallenen te staan.
Verder staat Leendert Pieterse ook nog vermeld in Gedenkboek 2 van kamp Buchenwald.


De L. Pieterse straat in Breezand
Leendert en Cornelia in hun tuin omstreeks 1935


Dodenherdenking 4 mei 2020 bij het monument in Anna Paulowna. foto's: Rick Pieterse
Op 14 juni 2020 heb ik een bezoek gebracht een monument Kamp Vught. Een van de kampen waar Leendert Pieterse heeft gezeten. Vanuit dit kamp ging hij op transport naar kamp Buchenwald.
Erg indrukwekkend om te zien hoe het daar was in dit SS kamp.
Hieronder een selectie van de foto's die ik gemaakt heb.
Documentaire over Verzetshelden in Anna Paulowna
Op 12 april 2023 is in Anna Paulowna de première geweest van deel 4 van de serie "Oorlogsmonumenten vertellen", deze aflevering gaat over de 3 verzetsmensen die op het herinneringsmonument in Anna Paulowna staan waar onder andere Leendert Pieterse ook bij op staat. In deze documentaire wordt meerdere malen over Leendert en zijn werk gesproken. Ik ben blij en vereerd dat ik zelf ook heb mogen meewerken aan deze documentaire door diverse documentatie en foto's te mogen aanleveren.